motivatie

19/12/2013 — Scrie un comentariu

Pentru mine motivatia era un mister – nu intelegeam pana la urma cum in unele companii – oamenii stau pana tarziu, termina proiecte, incep altele noi si toate astea cu o oarecare doza de buna dispozitie, chiar daca se plang ca e greu si ca trebuie a doua zi sa-si duca dimineata copii la gradinita. Si in celelalte in care oamenii abia asteapta sa se faca ora 5 sa plece.

Teoretic, in toate cartile si manualele, totul suna simplu – sa apreciezi oamenii pentru reusitele lor, sa-i motivezi financiar, sa le oferi spatiu de desfasurare, bla-bla-bla, dar nu prea multi te ajuta sa intelegi practic acest proces.

Acum cand pot face o comparatie incep sa vad anumite trasaturi comune unui mediu motivat – cum trebuie el sa fie ca sa motiveze oamenii sa se implice, sa-si dea interesul peste medie si efectiv sa participe la dezvoltarea companiei.

In primul rand – si cel mai important rand – cu siguranta leader-ul este locomotiva – el prin energia lui trebuie sa-i „traga” pe toti inainte spre Everestul lor, dupa care si ceilalte sefi de departamente trebuie sa fie mini-locomotive. Asta poti sa o faci doar fiind pasionat de munca ta, de aceea in pozitiile cheie – nu de top, ci cheie – trebuie sa ai niste „mici paranoici”.

Dupa care oamenilor motivati le plac provocarile, ei accepta obligatii si scopuri de atins – daca nu ai un scop – nu stii in ce directie sa o apuci. Pana acum mi-a fost frica sa dau colegilor „prea multe obligatii”, insa frica ar fi trebuit sa-mi fie sa nu le dau, sau sa le dau intr-o maniera proasta, in care ei sa nu fie motivati sa le duca.

Cultura – e ceva foarte perceptibil, insa greu de copiat – fiindca se formeaza in intervale de timp foarte lungi, ani de zile. Dar fara care este imposibil ca oamenii sa se simta motivati in mediul in care lucreaza – probabil ca imnurile cantate in Wal-Mart si birourile super-confortabile ale companiilor din IT nu sunt chiar o extravaganta atat de mare pe cat pare.

Pana acum eram ferm convins ca banii sunt motivatia principala, acum am invatat ca totusi mai importanta este cultura societatii si un mediu antrentant, care si sa te tina in priza si sa fie fun to work.

In Dodo am intalnit multe paradoxuri pentru mine, dar cu siguranta toate sunt pozitive. As vrea sa ma intorc in Martie in Bucuresti sau Brasov si sa ma angajez la Mac o saptamana sa pot face o comparatie 🙂

J4CvvXIVCLc

Poza facuta la 4:00 dimineata, tura de noapte Marti, ziua in care se curata cuptoarele. Vedeti vreunul trist?

Seara buna!

Anunțuri

Niciun comentariu

Fii primul care începe conversația!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s