agonia dronelor

10/12/2013 — Scrie un comentariu

Salutare tuturor!!! Stand si facand pizza si spaland navete in fiecare zi observ cum se agita apele dezvoltarii tehnologice in jur, dar imi dau seama ca nu e asa. Lumea se agita permanent, depinde la ce anume atragi la un moment dat atentia – anume aceea si iti sare in ochi.

sf-express-drone

Acum un an si am vazut un clip video foarte tare, filmat de pe un quadcopter. Imi era interesant clipul pentru ce era filmat acolo, si nu pentru tehnologia cu care era filmat, atunci nu stiam ca vom reveni la acest subiect:

Mai intai au aparut elicopterele radiocomandate vandute prin mall-uri, dupa care am inceput sa tot vedem stiri si anunturi cu quadcoptere – acele aparate de zbor radiocomandate cu 4 elice orizontale.

DSC08606

Iarasi peste un timp apare stirea ca compania chinezesca de curierat SF Express a lansat deja in regiunea Shenzhen/Hong Kong livrarea de colete prin intermediul dronelor:

sf-express-drone

Dupa incepe sa se formeze ca un bulgare de zapada – Amazon anunta noul serviciu de livrare cu drone – Amazon Prime Air si subsidiara Domino’s Pizza din Marea Britanie (culmea, nu americanii sunt primii de aceasta data) afiseaza in media prima livrare comerciala de pizza cu ajutorul dronelor:

Ar putea parea ca e un trend si doar din aceasta cauza ne bagam si noi cei de la Dodo Pizza in aceasta nebunie, insa nu este chiar asa. Culmea este ca Dodo are multe in comun cu compania de curierat Copter Express si de aceea vor sa lanseze un serviciu comun de livrare pizza cu ajutorul dronelor. Copter Express produce drone pentru transport si ofera serviciul de curierat – cei drept, doar intr-o anumita zona a orasului si doar intre cladiri de birouri inalte.

Chiar daca sunt foarte multe limitari si semne de intrebare, cum ar fi:
– vandalizmul
– cum se va achita?
– va cobora clientul pana la scara?
– autorizatii si clasificarea aparatului de zbor
– inaltimi de zbor si trasee prestabilite
– etc.
…cei din echipa de proiect au venit cu cateva propuneri de scenariu realist si plauzibil pentru a folosi dronele in livrarea de cea mai buna Dodo Pizza:

Cazul Nr. 1: Universitatea.
Un agent de vanzari Dodo Pizza sta in campusul universitar cu pad-ul conectat la sistemul nostru Dodo IS si preia comenzi de la studenti. Studentii sunt sociabili, fac totul in grupuri si foarte receptivi la tot ce este tehnologic. Pot comanda in grupuri o pizza mare si astepta 30 minute livrarea pentru ca ulterior sa o imparta intre ei. Tehnologic este destul de simplu, drona trebuie sa parcurga un traseu prestabilit, la inaltime prestabilita si sa aterizeze pe un spatiu prestabilit, de unde agentul va ridica pizza si o va inmana Clientilor incasand banii. Drona pleaca inapoi la pizzerie pentru realimentare.

Cazul Nr. 2: Eveniment.
Fie acela un concert rock sau un alt tip de eveniment urban major unde vin mult vizitatori. Se poate face un punct de livrare pizza, unde tot un agent de vanzari Dodo Pizza va colecta si introduce instantaneu comenzile in sistem pentru ca in cateva zeci de minute acestia sa primeasca pizza fierbinte chiar acolo. Cu siguranta ati avut experienta cozilor interminabila la asemenea avenimente si asta ar fi o solutie reala de realizat. In al doilea rand – oamenilor le place show-ul, clientii vor fi entuziasmati de a face o astfel de comanda.

Cazul Nr. 3: Plaja
Imaginati-va Mamaia intr-o zi de vara, cu multa lume pe plaja, mancare de o calitate indoielnica la toate restaurantele din jur si iarasi agentul nostru care impreuna cu dronele de livrare pizza vor face show – vor livra si inmana pizza, arata copiilor drona si atrage atentie in acelasi timp.

Inca nu este o tehnologie pregatita de a ne schimba viata, dar cu siguranta se apropie de aceasta tinta.

Pentru cei care nu stiu de ce sa se apuce poftim – un nou serviciu de livrare rapida corespondenta si pachete intr-un oras alomerat 🙂

Spor tuturor si o zi buna!

UPD: acum doua zile anunta si DHL startul serviciulul de livrari cu drone – spunand ca pot livra medicamente in zone greu accesibile: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2520818/DHL-tests-delivery-drone-airborne-robots-used-deliver-medicine.html

Anunțuri

Niciun comentariu

Fii primul care începe conversația!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s