…un nou inceput

05/11/2013 — Un comentariu

Salut!

De cativa ani imi tot ocupa gandurile cautarea unei idei noi – o idee care sa ma tina in priza urmatorii ani, zeci de ani. Ceva de o amploare mai mare, mai antrentant, mai vizibil si nu in ultimul rand – mai profitabil.

Recunosc ca am ajuns in timp aici, initial imi suradea ideea retelelor de covrigarii – ca sa fim sinceri – ceea ce au facut baietii/fetele de la SimigiriilePETRU a fost foarte bine gandit/realizat/scalat la nivel national. Dar ezitam, ideea covrigariilor a fost un boom care e in descrestere acum, sa suprasaturat, din cauza ca biletul de intrare era mic – amenajarea unei locatii costa putin si din aceasta cauza au aparut prea multe fara sa tina cont de „location”. Am pus-o deoparte… din covrigos.com/.ro/.eu au ramas doar schitele primelor variante de identitate si domeniile de net rezervate.

Ulterior imi trasasem anumite idei generale:
– directionat catre mass market – end user contact
– investitia initiala medie, dar rezonabila per locatie
– un produs/serviciu existent, nu unul nou
– food

In toti acesti 7 ani din momentul primului Client servit – am tras multe concluzii despre ce as fi vrut sa fac in viitor si in sfarsit AM GASIT-O. Ca deobicei, dintr-o intamplare, dintr-o carte, dintr-un blog, dintr-o intalnire.

Am aflat despre povestea celor de la Dodo Pizza si m-am aprins, este exact ceea ce cautam. Dupa ce le-am trimis un mail directorului de franciza – mi-au refuzat spunand ca nu sunt pregatiti sa se implice intr-o franciza internationala. Eu ma asteptam la acest raspuns, din blogul fondatorului si am hotarat sa merg direct la ei si sa vorbim fata in fata – sa-i conving ca va fi un proiect international bun, prima lor iesire in afara Russiei. Pana la urma, ajungand in indepartatul Syktyvkar – m-am intalnit cu ei si am convenit sa incepem colaborarea.

10250600146_e2cc8fa7e8_c 10249092835_9e785b4456_c 10249143105_73c8128803_c

Dar sa va povestesc despre Dodo Pizza. Este o retea de pizzerii cu 3 locatii proprii in orasul firmei-mama si 8 francize in diverse orase din Rusia. Multi vor spune sant o multime de pizzerii, de ce anume asta? Fiindca mi-au placut, sunt mici, dar cu perspective mari.  Se pozitioneaza ca pizza delivery cu restaurant cu autoservire. Mie imi place sa explic ce este Dodo Pizza folosind exemplul – este o combinatie intre pizzerie si McDonalds. O linie de productie de pizza cu livrare la domiciliu sau livrare in restaurant.

Pilonii sistemului Dodo Pizza:

1. Dodo IS (information system) – sistemul de operare al business-ului. Acesta este un program informational bazat pe cloud – Clientii vad partea de site al Dodo IS. Fiecare angajat/post de lucru are contul sau de acces si la fiecare post este instalat iPad-ul de operare.

Fiecare operatiune de fabricare pizza, pregatire semifabricate, termene de valabilitate si planificarea personalului este in acest sistem. Acesta este legat pana si de prognoza meteo pentru a recomanda managerului de tura sa planifice mai mult personal de productie/livrare pentru ziua de joi 30 februarie fiindca o sa ploua in acea zi – si statistic in zilele cand ploua, comenzile de pizza cresc cu 30%.  Sau prin intermediul unei boxe la bucatarie bate din palme cand o pizza e facuta foarte rapid, astfel ca angajatul care este responsabil – sa stie ca sa descurcat foarte bine si invers. Despre sistemul Dodo IS va voi povesti aparte, intr-un intreg articol.

7718978754_75b354623d_z

2. Sistemul de standarde – ideea de baza fiind o combinatie intre fastfood si pizza – unul dintre principalele costuri si puncte sensibile este rotatia FOARTE MARE de personal productiv. De aceea sa pus la baza un sistem educational bazat pe traineri, pictograme, coduri de culori, etc. – astfel incat orice nou angajat sa atinga productivitatea apropiata de maxim in timp scurt – cel mult o saptamana.

8477027674_3955144034_c8475938259_e257e86c9c_z

(scuze, momentan doar in rusa)

3. Echipa – se promoveaza un mediu permanent de concurs, de o competitie fun in zona de productie. Nu se angajeaza fumatori din simplul considerent ca nu este igienic si eficient. Fumatorii trebuie sa iasa afara la pauze de tigara pentru asta ar trebui sa se schimbe in hainele de strada si se pierde foarte mult timp inutil. Rotatia mare a personalului productiv permite managerul de operatiuni sa „observe” persoanele capabile si sa-i promoveze in pozitii superioare – manager tura, sef productie, manager restaurant. Propria bucatarie va fi sursa executivilor.

Wk7AjKYpsMsOX7vJZQJP_8 PTQ-I_0sYOE

4. Orientarea catre Client – orice Client poate cere managerului de tura sa i se faca o excursie in bucatarie. Clientului i se vor da botosei, halat si boneta pentru a putea intra in productie. Clientul poate intra pana si in camerele de refrigerare pentru a verifica datele de expirare a produselor. De doua ori pe luna vom organiza demo-party cu grupuri de copii care vor putea intra in bucatarie si pregati propria pizza. Toti Clientii pot vedea streaming-ul de pe camera web din bucatarie – poti comanda pe site si sa te uiti cum ti se gateste pizza.

kkHQDtLesDk Jzhoz9r-uSQ mCSiurb_zkU HpNMHIr-8tU YvPzmuRmVssHuHgV-QlKq8

dodosykt1
camera web din bucatarie

5. Comunicarea – Clientii petrec foarte mult timp pe retelele de socializare – condica de sugestii si reclamatii sa mutat in online, promovarea – in online (o parte), chiar si recrutarea de personal se face intr-o mare parte din retelele de socializare. De aceea vom fi foarte prezenti pe facebook. Orice problema din partea Clientilor – am uitat sa livram un sos, sa gresit comanda, nu sa livrat in timpul promis  – totul se discuta in online cu Clientii si se rezolva astfel ca sa nu se piarda nici un Client.

si toate aceastea se intampla in jurul celui mai wow-produs al Dodo – pizza, cea mai gustoasa pizza!

KAB_0790_resize

La sfarsitul lunii plec pentru 3 luni de scolarizare la francizor dupa care incepem renovarile.

In acest blog voi descrie toate etapele, greutatile, vanzarile, problemele si reusitele. Stay tuned – va fi vesel.

Orasul deschiderii primei locatii: Brasov

Lansare delivery service in Brasov: IUNIE 2014

Deschidere restaurant Brasov 1: IULIE 2014

Anunțuri

Trackback-uri și pingback-uri:

  1. Сила Ума. Блог о развитии » Додо в Ульяновске - Decembrie 1, 2013

    […] рассказывать о своих бизнес-приключениях в России и почему он выбрал франшизу из небольшого города на севере России. Перевести […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s