criza noastra cea de toate zilele :)

30/10/2013 — Scrie un comentariu

Nu pot sa spun ca urmatorii ani intre 2009 si 2013 au fost grei din punct de vedere economic, da nu mai dadeau clientii bani la stanga si la dreapta, da au aparut multe tepe cu BO-uri neacoperite (mai ales prin 2009/2010), dar ne-a invatat sa fim mai eficienti, sa nu cheltuim resurse ineficient fie ele financiare sau umane.

In 2009 lansam productia de hartie igienica pe un utilaj achizitionat din China. Parerea mea – pentru mica productie utilajele chinezesti sunt perfecte ca pret/performante, singura grija – electronica sa fie de marca.

In 2010 semnam contractul de distributie produse electronice anti-daunatori cu reteaua Ambient din Ardeal (care pana la urma sa dovedit a fi nefasta, a fost singurul contract care l-am reziliat)

Principalul eveniment in toata aceasta perioada a fost incendiul din 2011. Se spune ca trebuie sa dai minimum un faliment ca sa te numesti antreprenor :)) Datorita lipsei de competenta a unui angajat care vroind sa faca un bine (sa sudeze un raft) a facut cel mai mare rau posibil – au luat foc ambalajele produselor si in cateva zeci de minute depozitul era la pamant. Abia ne mutasem intr-un depozit mai mare, cu birouri mai mari si frumoase, eram boieri, dar nu apucasem sa facem asigurarea inca.
10032011319

 

Doua lucruri care ne-au scapat de faliment atunci (al SaniTex): optimizmul conducerii 🙂 si faptul ca nu aveam credite la furnizori, totul era platit la zi si i-am rugat sa ne dea credit pentru marfa, sa nu sisteze livrarile si majoritatea au acceptat. Doar putini sunt acei clienti ai nostri care au aflat ce ni sa intamplat. Majoritatea nici nu au simtit-o.

Shit happens, daca esti la inceput de drum – fii sigur ca o sa ti se intample lucruri rele, voluntar sau involuntar puse piedici, doar ca sa nu uiti niciodata sloganul domnului cu baston…keep walking.

2012 a fost anul eficientizarii – inchiderea punctelor de lucru din alte orase decat Bucuresti, vanzarea masinilor agentilor de vanzari de care nu mai este nevoie, totodata cu sporirea numarului de contracte de distributie pe cealalta firma. Per total fiecare an de dupa criza a fost cu un mare plus.

SaniTex Hygiene SRL:

stx_2007_2012

Cheltuielile din 2011 reprezinta pierderile din incendiu

BrandBox SRL:

bbx_2007_2012

FloorTex Floors SRL

ftx_2007_2012

In toata aceasta perioada am invatat multe lucruri:

– trebuie sa gasesti avantajul competitiv al firmei tale ca sa rezisti
– niciodata sa nu crezi ca un angajat bun isi va face treaba mereu, daca nu este controlat. E invers, trebuie plecat de la premisa – chiar si cel mai bun angajat va incerca sa te fure odata si odata daca nu este controlat. Exista doar rarele exceptii de la regula.
– concentreaza-te, nu pierde timpul cu lucruri inutile/ineficiente
– creaza un sistem, un cadru de lucru cu reguli scrise, care sa noteze fiecare pas si atributiune a tuturor persoanelor din firma. Primii ani firma poate functiona intr-un haos constructiv, daca ai echipa potrivita, dupa – se blocheaza daca nu faci un sistem
– nu angaja cunostinte/prieteni
– nu intra in relatii personale cu angajatii, nu merge la zilele lor de nastere, etc. – doar teambuilding-urile la munte/mare organizate de firma
– asigura tot – masini, depozite, marfa din depozit, chiar si transportul
– nu lucra cu instrumente de plata cu firme necunoscute de la prima comanda, cel putin cere avans cash, cat de mic
– nu-ti fie rusine/frica sa spui NU in orice situatie care nu-ti convine, cat de tentant nu ar fi sa spui da.

Si cel mai important, cat de greu nu ar fi, dar va fi, niciodata sa nu-ti pierzi optimizmul 🙂

Anunțuri

Niciun comentariu

Fii primul care începe conversația!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s